10 Οκτ 2010

Έρχεται η Επιμήκυνση…καθίστε να την απολαύσουμε

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες «το θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου ύψους 110 δισ. ευρώ, προς τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, συζήτησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε κατά την συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Βερολίνο»

Παρόλο που τα ΜΜΕ πάνε μέχρι στιγμής να το περάσουν στο ντούκου, απο τις συνομιλίες Παπακωνσταντίνου – Σόϊμπλε αποκαλύπτεται ότι υπάρχει μια κατ’ αρχή συμφωνία η οποία θα προβλέπει αποπληρωμή πέραν του 2013, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, τα στελέχη της τρόικας και κυρίως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ενημέρωσε τους επενδυτές ότι πρόθεση της τρόικας είναι να μην αφήσει αβοήθητη την Ελλάδα στο τέλος του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζεται εφόσον χρειαστεί νέα στήριξη – έτσι το λένε τώρα «βοήθεια» και «νέα στήριξη»

Διότι μπορεί με την επιμήκυνση αποπληρωμής να διευκολύνεται η Ελλάδα για να πληρώσει τα δάνειά της με μεγαλύτερη ευκολία, είναι ωστόσο και πλήρης επιβεβαίωση του Antinews το οποίο έγραφε προ ημερών ότι θα έχουμε στο κεφάλι μας το ΔΝΤ ίσως και μέχρι το 2020.

Αλλά ας μη πηγαίνουμε τόσο μακριά και ας δούμε τι μας επιφυλάσσει το προσεχές 2011.
Τα πιθανά επιπλέον μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για το 2011.

--Η πρόβλεψη για πρόσληψη στο Δημόσιο ενός υπαλλήλου για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται θεωρείται πλέον ήπια και αναμένεται να γίνει πάγωμα των προσλήψεων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

--Εφαρμογή της πρόβλεψης του Μνημονίου για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα κατά 20%, μέσω της κατάργησης οργανισμών, ποικίλων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νομικών προσώπων- τα τελευταία μόνον στους ΟΤΑ ανέρχονται σε περίπου 4.000! Πρακτικά, η τρόικα επιμένει πως μέχρι τη λήξη του Μνημονίου, το 2012, θα πρέπει να γίνουν 250.000 απολύσεις στο σύνολο του Δημοσίου Πάγωμα των ονομαστικών συντάξεων και εφόσον υπάρξει μεγάλη απόκλιση από τον στόχο του ελλείμματος, νέα μείωση στους μισθούς του Δημοσίου με πλήρη κατάργηση των δώρων.

--Το Μνημόνιο προβλέπει τη μετάταξη του 30% των αγαθών με συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23% από το 2011.

--Αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος σε είδος, προληπτική φορολόγηση επαγγελματιών, αύξηση φόρου πολυτελείας, επέκταση του προσωρινού έκτακτου φόρου στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, σταδιακή εφαρμογή του πράσινου φόρου για το διοξείδιο του άνθρακα, επέκταση του φόρου ακίνητης περιουσίας.

--Αύξηση εσόδων από άδειες για τυχερά παιχνίδια, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αλλά και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

--Επιβολή νέου φόρου σε μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και ενδεχόμενη νέα αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου