28 Αυγ 2009

Ταχύτητες…μπαρούτι!

Πως θα σας φαινότανε αν μπορούσατε να έχετε μια ταχύτητα της τάξεως των 50 ή 100 mbps στη σύνδεση σας; Απίστευτο; Και όμως σε μερικά χρόνια θα είναι αληθινό. Οι οπτικές ίνες είναι εδώ και το σχέδιο του υπουργείου μεταφορών είναι το υπερηχητικό ιντερνέτ να μπει σε 2 εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το 2012.
Ήδη ο ΟΤΕ προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση και υπόσχεται ταχύτητες έως 52mbps.
Η τεχνολογία των οπτικών ινών για τη μεταφορά δεδομένων χρησιμοποιείτε σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, έχουν ήδη προσαρμόσει τη στρατηγική τους στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Δίκτυα που θα καλύπτουν μέχρι και το έσχατο άκρο (last mile) της σύνδεσης του τελικού χρήστη με το Διαδίκτυο, καθώς θα φθάνουν μέχρι το σπίτι του και γι΄ αυτό αποκαλούνται «Fiber-to-the-Ηome» (FΤΤΗ). Στη Σουηδία μισό εκατομμύριο σπίτια έχουν ήδη συνδεθεί μέσω της τεχνολογίας αυτής, ενώ στη Δανία βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για τη σύνδεση 967.000 κατοικιών, που αντιστοιχούν στο 33% των συνολικών σπιτιών. Στη Γαλλία η εθνική στρατηγική έχει ως στόχο τη σύνδεση 4 εκατ. κατοικιών μέχρι το 2012.
Οι υπερηχητικές ταχύτητες που προσφέρει η νέα αυτή τεχνολογία θα έχουν ως αποτέλεσμα την παροχή προηγμένων υπηρεσιών όπως είναι η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, το πολύ γρήγορο σερφάρισμα στο ιντερνέτ, η τηλεργασία, η τηλεϊατρική κ.λπ.
Πιο συγκεκριμένα από τον οκτώμβρη αναμένεται να αρχίσει το πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ για παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων VDSL (τεχνολογία κατά μία γενιά νεώτερη από το ΑDSL, η οποία μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την ταχύτητα μετάδοσης και λήψης δεδομένων) σε συνδρομητές στους Αμπελοκήπους, στην Άνοιξη, στο Κουκάκι, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η τεχνολογία VDSL θα επιτρέψει στον ΟΤΕ να αυξήσει τη χωρητικότητα στο δίκτυό του, παρέχοντας θεωρητικές ταχύτητες έως 52 mbps, έναντι των 24 mbps που είναι σήμερα η ανώτατη θεωρητική ταχύτητα πρόσβασης στο Ίντερνετ. Από την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος θα εξαρτηθεί το πόσο γρήγορα θα «ανεβάσει» ταχύτητες ο ΟΤΕ και στο υπόλοιπο δίκτυο σε όλη τη χώρα, αλλά και πώς θα διαμορφωθούν οι χρεώσεις. Η αναβάθμιση ολόκληρου του δικτύου του ΟΤΕ σε VDSL έχει εκτιμηθεί ότι θα κοστίσει στον Οργανισμό περί τα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα πέμπτο του κόστους των περίπου 2,1 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του έργου FΤΤΗ (οπτική ίνα στο σπίτι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου